maandag 24 oktober 2011

24 oktober - Een KK te KK

Zaterdagavond 22 oktober ontdekt Aart Lagerwerf een kleine klapekster pal aan de rotonde bij Koudekerke. In hun pyjamabroek snellen enkele Zeeuwen ter plaatse, verbouwereerd nagestaard door mensen die hun dagelijkse rondje langs het rustieke Koudekerke rijden. Op zondag blijkt de rotonde ineens het toneel van een groep maniakken die opgewonden een veld van gele bloemen bespieden. Op maandag lijkt de rust iets weergekeerd, hoewel enkele tientallen mannen enthousiast naar de grijszwarte vogel kijken. En terecht, want het is een prachtige soort om op een maandagmiddag te bezoeken. Met Peter Verhelst carpool ik omstreeks half drie richting Zeeland om te kunnen aanschuiven. 

Lesser Grey Shrike  / Lanius minor - Koudekerke
Lesser Grey Shrike  / Lanius minor - Koudekerke

Omdat de vogel zich zo goed laat zien, zijn ook de belangrijke details zichtbaar. Ik ben zo dom geweest om mijn schetsboekje thuis te laten, maar zal er in het vervolg aan denken!
Eerste winter kleine klapekster. Kleine klapeksterachtige, kleiner en minder contrastrijk dan klapekster. Ronde kop met donker een masker, dat voor het oog nauwelijks zichtbaar is. Een korte, stompe snavel waarvan de culmen gelijkmatig naar de punt buigt. Een lichte basis ondersnavel zichtbaar. Lichtgrijze, ongetekende schouder zonder schouderstreep. Iets lichter grijze, ongetekende onderdelen en een lichte wang. De lichte toppen van tertials zijn goed zichtbaar, maar die aan de grote dekveren niet. Die zijn namelijk te ver gesleten. Op de bovenste foto is goed te zien dat de armpennen bruinig zij. De buitenste handpennen zijn flink gesleten, omdat die ook in zit het hardste slijten. De staart is ook flink gesleten en recht afgesneden. De lange handpenprojectie is goed zichtbaar en lijkt me één van de best bruikbare kenmerken in combinatie met de vorm van de handpenvlek.
L: Lesser Grey Shrike - R: Greater Grey Shrike (20-3-2010, Biesbosch)
Op de bovenstaande compilatie is de vorm van de witte handpenvlek goed te zien. Bij kleine klapekster is deze overal even breed, wat in zit ook zichtbaar is. Bij de klapekster is te zien dat de handpenvlek smaller wordt op de buitenste handpennen (p10-8).

Om het zwart-witbeeld van Walcheren te versterken, sluiten we af met twee fraaie rosse franjepoten nabij het KNRM-gebouw van Westkapelle. Wat zijn ze mooi!

Red Pharalope / Phalaropus fulicarius - Westkapelle

Red Pharalope / Phalaropus fulicarius - Westkapelle
Red Pharalope / Phalaropus fulicarius - Westkapelle


Geen opmerkingen:

Een reactie posten